Tuesday, September 07, 2021

SEBUAH CORETAN UNTUK 6 WIRA


Semua filem fiksyen yang mereka telah terbitkan, kita telah jadikannya sebagai satu reality 

Mereka berenam. Yang ketujuh adalah iman mereka

Sudu yang mereka gunakan untuk memberi minuman kepada banduan mereka telah memberikan mereka rasa pahit yang tak tertanggung

Sesungguhnya cahaya itu sentiasa berada di hujung terowong. Tetapi hanya bagi mereka yang punya keazaman untuk membuat keputusan dan punya keazaman untuk menggalinya.

Mereka dihukum penjara seumur hidup. Sedang mereka menghukum musuh mereka dengan kelemahan, ketewasan dan kekalahan sepanjang hayat

Terowong yang mula digali di Gaza, telah sampai hujungnya ke dalam garisan hijau. Idea-idea yang menerpa memang banyak, tetapi ia memerlukan jiwa-jiwa yang besar dan kental

Ketika mana bangsa yang hina makan dengan menggunakan pisau dan sudu, Allah zahirkan untuk kita wira-wira yang menggunakan keduanya pada tempat-tempat yang lebih memerlukan keduanya; tikam dengan pisau, gali dengan sudu. Sesungguhnya setiap bangsa yang memahami dan menghayati isu yang dihadapi, akan menggunakan semua peralatan yang ada untuk itu.

Setengah orang mempunyai cita-cita tinggi sehingga mampu menggali jalan di bawah tanah untuk mencapai cita-citanya. Sedangkan setengah yang lain yang mendakwa mempunyai cita-cita, tetapi sangat liat untuk berjalan di atas laluan yang telah tersedia di atas permukaan bumi demi untuk menolong agamanya. Dua situasi yang berbeza: keazaman yang kental dan kekelahan yang total.

Sesiapa yang menggali laluan bersama saudaranya, dia akan keluar daripadanya bersama-sama. Berjamaah itu kejayaan. Berpecah itu kebinasaan, kesempitan dan siksaan.

Mungkin jalannya panjang. Tetapi tidak mengapa walaupun panjang asalkan pengakhirannya bayu kemenangan dan mentari kebebasan

Orang-orang beriman di seluruh pelusuk alam bergembira menerima perkhabaran saudara mereka berenam. Sesungguhnya perasaan cinta sesama muslim tidak mampu dihalang oleh sebarang rantai dan sempadan.

Kekeciwaan musuh apabila terbongkarnya terowong menjadi pendorong kepada para pejuang dan memberikan mereka tenaga untuk menggali sepanjang hayat. Dan dengannya Allah berikan kesembuhan kepada hati dan jiwa para mukminin yang terluka.

Terowong bukan sahaja membawa mereka keluar dari penjara, tetapi membawa mereka menusuk ke dalam hati seluruh umat Islam di serata pelusuk dunia. Sesungguhnya terowong-terowong di Palestin membahagiakan hati-hati sebelum ia membuka jalan kemenangan.

Daripada kita asyik mengutuk dan melaknat kegelapan, ayuh segera dapatkan cahaya walaupun hanya dengan sebatang sudu!!


#خالد_حمدي


No comments: