Tuesday, July 26, 2022

HINA ISLAM

Hina Islam: Agama Bukan Bahan Jenaka, Segera Taubat – Mufti WP

Mufti Wilayah Persekutuan, Sahibus Samahah Datuk Dr Luqman Abdullah berkata, trend menggunakan agama sebagai bahan jenaka ini sebenarnya telah menjadi kebiasaan di negara Barat melalui filem-filem, rancangan televisyen, nyanyian dan juga pentas komedi.

“Trend ini kami dapati antara kesan dan pengaruh sekularisme yang menjadikan agama bukan lagi dianggap sebagai sesuatu yang suci.”

Beliau berkata, agama juga bebas untuk dikritik dan dipersoalkan oleh sesiapa sahaja atas dasar kebebasan bersuara (freedom of speech) dan berekspresi (freedom of expression).

Perbuatan ini mengingatkan kepada firman Allah SWT berkenaan golongan yang mengejek-ejek agama dalam Surah at-Taubah ayat 65;

“Dan jika engkau bertanya kepada mereka (tentang ejek-ejekan itu), tentulah mereka akan menjawab: “Sesungguhnya kami hanyalah berbual dan bermain-main.” Katakanlah: “Patutkah nama Allah dan ayat-ayat-Nya serta Rasul-Nya kamu memperolok-olok dan mengejeknya?”

Benar sekali apa yang dikatakan oleh Sahibus Samahah Datuk Dr Luqman Abdullah itu. Selain itu, harus diingat bahawa menghina agama bukan hanya dengan kata-kata mengejek dan mencela agama yang dilakukan oleh pihak tertentu yang kadang-kadang apabila diperhalusi latar belakang si pengejek itu didapati mereka terdiri dari golongan yang bermasalah seperti seorang lelaki yang ditahan kerana didakwa mempersenda dan menghina agama Islam serta Nabi Muhammad SAW melalui hantaran video di media sosial, baru-baru ini. Suspek berusia 35 tahun yang tidak bekerja kemudiannya ditahan pegawai dan anggota Bahagian Siasatan Jenayah Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Machang ketika melakukan serbuan di Kampung Bagan Chekok, Pulai Chondong, Machang.

Hasil soal siasat, suspek mengaku memuat naik video yang menyebut perkataan penghinaan terhadap agama Islam dan Nabi Muhammad SAW.


Ujian saringan air kencing yang dilakukan ke atas suspek juga didapati positif dadah jenis methaphetamine.

Memang kita berasa sedih dan marah dengan perlakuannya itu. Namun kita jangan lupa, menghina agama juga berlaku secara terang-terangan dengan perbuatan dan tindakan pihak yang waras, siuman, dilakukan dengan sengaja dan penuh bangga. Tindakan itu bukan sahaja tidak dikecam, malah dibiarkan berleluasa dan pelakunya terus disanjung, dipuji dan dipuja.

Ini hanyalah beberapa contoh menghina dan mempersendakan agama secara terang-terangan. Namun ramai dalam kalangan umat Islam diam membisu seribu bahasa.

Pertama: isu rasuah. Hadis dengan jelas menyatakan: daripada Abdullah bin Amru RA, beliau berkata: “Rasulullah SAW melaknat pemberi dan penerima rasuah!” Riwayat Abu Daud dan al-Tirmizi dan statusnya adalah sahih.

Hari ini, rasuah sudah membarah. Seolah-olah telah menjadi sebahagian daripada system pentadbiran negara yang diperakui sah di sisi undang-undang. Pelakunya tidak segan silu memberi dan menerima secara terang-terangan.

Kedua: akhlak khususnya sifat malu. Nabi SAW menyifatkan malu adalah sebahagian daripada iman. Baginda bersabda maksudnya: “Iman mempunyai lebih daripada 70 cabang. Yang paling afdhal ialah ucapan tiada tuhan melainkan Allah dan yang minimum ialah menyisihkan perkara yang menyakitkan dari jalan. Dan malu adalah satu cabang daripada iman.” Riwayat al-Bukhari dan Muslim. Tetapi ada orang mempopularkan slogan yang jelas bercanggah dengan penegasan Rasulullah SAW, kemudian slogan itu “MALU APA….” Disambut dan diviralkan tanpa rasa bersalah

Ketiga: mengkhianati perjanjian. Semua maklum tentang kepentingan berpegang kepada janji dalam ajaran Islam. Nabi SAW menyifatkan memungkiri janji itu satu daripada sifat munafiq (hadis sahih Riwayat al-Bukhari dan Muslim). Namun orang yang memungkiri perjanjian yang telah ditandatangani sendiri secara terang-terangan memungkirinya kemudian dia diangkat dan disokong oleh ramai pihak termasuk golongan agamawan dan dianggap sebagai PM Malaysia terbaik kerana pandai baca doa dan isterinya memakai tudung. Perjanjian yang dimungkirinya sehingga menyebabkan tumbangnya sebuah kerajaan yang dipilih rakyat melalui proses PRU yang sah tidak langsung dipertikaikan.

Itu hanyalah beberapa contoh yang amat ketara menunjukkan sebahagian kita tidak melihat kepada mempersendakan agama itu secara menyeluruh.

Apabila dilakukan oleh rakyat biasa yang mungkin mengalami masalah mental, ramai di kalangan kita yang bising sehingga menggelegak darah di kepala. Tetapi apabila pelanggaran terang-terangan yang dilakukan oleh pemimpin tertentu ia bukan sahaja dipandang sepi malah disokong pula sehingga sehingga diangkat sebagai wira.

Sesungguhnya tulisan ini tidak sekali-kali bermaksud membela dan mempertahankan sesiapa yang telah ditahan atas tuduhan menghina agama. Itu tanggungjawab pihak berkuasa untuk menjalankan tugasnya. Hanya sekadar untuk mengajak kita sama-sama berfikir dan sama-sama insaf bahawa agama kita sesungguhnya sedang dipermainkan bukan oleh golongan bawahan sahaja. Sebaliknya pihak yang ada kuasa yang mengabaikan perintah agama dengan sengaja itu lebih berbahaya sebenarnya.No comments: