Sunday, June 19, 2022

AL-QURAN TIDAK MENGANGKAT PENGORBANAN AYAH?

Allah SWT berfirman maksudnya:

“Dan Kami wajibkan manusia berbuat baik kepada kedua ibu bapanya; ibunya telah mengandungnya dengan menanggung kelemahan demi kelemahan (dari awal mengandung hingga akhir menyusunya), dan tempoh menceraikan susunya ialah dalam masa dua tahun; (dengan yang demikian) bersyukurlah kepadaKu dan kepada kedua ibubapamu; dan (ingatlah), kepada Akulah jua tempat kembali (untuk menerima balasan).”

(Luqman 31:14) 

Ada yang bertanya kenapa dalam ayat ini Allah hanya menyebut kesukaran yang ditanggung oleh ibu tetapi tidak langsung menyentuh tentang ayah pada hal kita diwajibkan supaya berbuat baik kepada keduanya: ibu dan ayah?

Memahami al-Quran bukan hanya dengan melihat pada nas atau lafaz yang zahir sahaja. Lihat juga pada makna yang tersirat di sebaliknya.

Cuba kita bayangkan di saat ibu menanggung kesusahan ketika mengandung, melahir dan menyusukan sebagaimana yang diungkapkan dalam ayat di atas (kelemahan demi kelemahan), manakala dalam surah al-Ahqaf pula Allah menggunakan ungkapan (ibunya telah mengandungnya dengan menanggung susah payah dan telah melahirkannya dengan menanggung susah payah- Al-Ahqaaf 46:15), bayangkan siapakah yang berada di sisi ibu? Siapakah yang menyantuni perasaannya, yang membantu meringankan bebannya, yang berusaha memenuhi kehendak dan keperluannya? Bukankah ayah? Malah kadang-kadang ayah sampai tidak dapat berehat kerana terpaksa membereskan semua urusan rumah yang tidak mampu dilakukan oleh ibu yang berada dalam keadaan lemah, mabuk, tak lalu makan, sakit, penat dan sebagainya.

Jadi, bila al-Quran menyebut kesusahan yang dialami oleh ibu tidak bermakna pengorbanan ayah diabaikan kerana di sebalik kesusahan yang ditanggung oleh ibu itulah terserlahnya peranan ayah yang setia di samping ibu dengan segala bantuan dan sokongan dalam serba serbi: fizikal, mental dan emosi. Maka wajarlah perintah berbuat baik adalah kepada kedua-duanya tanpa beza (Dan Kami wajibkan manusia berbuat baik kepada kedua ibu bapanya - Al-Ahqaaf 46:15)

Jika begitu, apakah hikmahnya Allah tidak sebut pengorbanan ayah yang turut menanggung kesusahan melayan ibu?

Allah SWT Maha Bijaksana. Setiap ayat dan setiap huruf yang diturunkan pasti ada hikmahnya. 

Lumrahnya kesusahan yang ditanggung oleh ibu bersifat tetap. Asalkan dia mengandung, melahirkan dan menyusukan, segala kesusahan dan kesulitan pasti dialaminya.

Manakala ayah pula tidak tetap kerana kadang-kadang ayah tidak ada di sisi ibu seperti Maryam yang Allah pilih untuk mendapat anak tanpa berkahwin dengan lelaki, atau ayah meninggal semasa ibu mengandung, atau wanita yang mengandung kerana diperkosa oleh lelaki yang tidak bertanggungjawab, atau berbagai-bagai situasi yang menyebabkan ayah tidak ada bersama ibu. Namun ibu tetap meneruskan misinya: (mengandungnya dengan menanggung susah payah dan telah melahirkannya dengan menanggung susah payah. Sedang tempoh mengandungnya beserta dengan tempoh menceraikan susunya ialah dalam masa tiga puluh bulan - Al-Ahqaaf 46:15)

Allahu A’lam.


UMD

20/06/2022No comments: