Monday, June 10, 2013

Jelajah USA 2013 - IIRabu, 8 May jelajah pusiangan ke dua. Tempat yang dituju ialah Air Terjun Niagara.
Air terjun Niagara (Niagara Falls) ialah satu kelompok air terjun yang besar di Sungai Niagara yang terbentang di sempadan antarabangsa yang memisahkan wilayah Ontario, Kanada dan negeri New York, Amerika Syarikat. Air terjun ini terletak 27 km di barat daya Buffalo, New York, 120 km di selatan Toronto, Ontario di antara bandar berkembar Niagara Falls, Ontario dan Niagara Falls, New York. (http://ms.wikipedia.org/wiki/Air_Terjun_Niagara)

Dalam perjalanan, singgah di Toledo untuk solat jamak Zohor dan Asar.

Perjalanan diteruskan. Tempat yang dituju telah hampir tiba, tapi hari sudah menjelang senja. Singgah bermalam di rumah pelajar-pelajar Malaysia di Rochester (RIT)
s

Keesokan hari baru bergerak ke Niagara Falls. Suatu pemandangan yang sungguh menakjubkan, sukar digambarkan dengan kata-kata. Hanya matahati yang mengenali Allah mampu menilai kehebatan dan keindahan ciptaanNya.

Setelah kepenatan, singgah menjamu selera di sebuah gerai yang menjual makanan halal.

Meneruskan perjalanan ke Boston, melawat kampus University Harvard yang terkenal itu.
Universitas Harvard (bahasa Inggris: Harvard University) adalah universitas swasta di Cambridge, Massachusetts, Amerika Serikat dan anggota Ivy League. Universitas ini merupakan salah satu universitas terbaik dunia.
Universitas ini didirikan pada 8 September 1636 dan merupakan perguruan tinggi tertua di Amerika Serikat. Awalnya bernama New College, dan dinamakan ulang menjadi Harvard College pada 13 Maret 1639 untuk menghormati penyumbang terbesarnya, John Harvard, seorang mantan mahasiswa Universitas Cambridge. (http://id.wikipedia.org/wiki/Universitas_Harvard)

Melawat juga ISBCC (Islamic society of boston cultural center), tempat Imam Suhaib Webb bertugas. Kami diberitahu bahawa ISBCC merupakan satu-satunya masjid di USA yang dibenarkan mengkumandangkan  azan menggunakan mikrofon tiap kali tiba waktu solat. 


Dari situ, bergerak ke New Jersey. Terlajak juga masuk ke Kotaraya New York yang sesak lagi sibuk.
 
Pusing-pusing sekejap, terus keluar. Singgah di rumah pelajar kita yang menuntut di Stevens Institut of Technology, terletak di pinggir Sungai Hudson, menghadap ke kotaraya New York.
Hari Jumaat, berangkat pulang ke East Lansing. Isnin 13 May, barang-barang akan dihantar ke Malaysia menerusi kapal laut. Dan hari Rabu 15 May, ‘Aakif mesti keluar dari rumah sewanya di Spartan Village MSU.
Bersambung, in shaa Allah....


No comments: