Sunday, October 08, 2017

RENUNGANAllah Ta’ala berfirman maksudnya:

“Malaikat yang memikul Arasy dan malaikat yang berada di sekelilingnya, bertasbih memuji TuhanNya; dan beriman kepadaNya; serta mereka memohon ampun bagi orang-orang yang beriman (dengan berdoa merayu): "Wahai Tuhan kami! RahmatMu dan IlmuMu meliputi segala-galanya; maka berilah ampun kepada orang-orang yang bertaubat serta menurut jalanMu, dan peliharalah mereka dari azab neraka.
(Ghaafir 40:7)
"Wahai Tuhan kami! Dan masukkanlah mereka ke dalam Syurga "Adn" yang Engkau telah janjikan kepada mereka; dan (masukkanlah bersama-sama mereka): orang-orang yang layak di antara ibu bapa mereka, dan pasangan hidup mereka, serta keturunan mereka. Sesungguhnya Engkaulah jua Yang Maha Kuasa, lagi Maha Bijaksana.
(Ghaafir 40:8)
"Dan peliharalah mereka dari (balasan) kejahatan-kejahatan (yang dilakukannya); dan (sebenarnya) sesiapa yang Engkau pelihara pada hari itu dari terkena (balasan) kejahatan-kejahatan (yang dilakukannya) maka sesungguhnya Engkau telah mengurniakan rahmat kepadanya; dan yang demikian itulah kemenangan yang besar (nilainya)".
(Ghaafir 40:9)

Itulah di antara ayat-ayat yang paling mendamaikan hati yang walang.

Ayat yang menggambarkan keindahan dan keluasan Islam.

Hidup ini tidak terbatas di dalam ruang lingkup dunia yang sempit.

Iman kepada yang ghaib membuka ruang kehidupan yang amat luas, maha luas. Tak terjangkau oleh pancaindera mahupun minda.

Makhluk-makhluk Allah di luar sana tidak terhitung banyaknya.

Walaupun mereka tidak dilihat berada di sekeliling kita, bersama dengan kita, namun mereka sentiasa menyaksi dan mengambil peduli. Mereka sayang kepada kita. Mereka berdoa untuk kebaikan kita.

Mereka tahu betapa peritnya azab neraka, lalu mereka memohon agar kita dijauhkan darinya.

Mereka tahu indahnya syurga, lalu mereka berdoa agar kita dimasukkan ke dalamnya.

Mereka tahu betapa eratnya hubungan serta kasih sayang kita terhadap ibu bapa, pasangan dan zuriat keturunan kita, lalu mereka berdoa agar kita dihimpunkan bersama-sama di dalam syurga sebagaimana kita telah dihimpunkan di dunia sementara.

Jazakumullahu khaira wahai para malaikat yang suci.Ya Allah, jadikanlah kami di antara mereka yang termasuk di dalam senarai orang yang didoakan oleh makhlukMu yang suci itu.

No comments: