Friday, July 10, 2009

DOSA APAKAH DIA DIBUNUH?
Sekali lagi dunia digegarkan oleh peristiwa yang tidak berperi kemanusiaan. Peristiwa berdarah yang berlaku di zaman yang kononnya bertamadun, di sebuah negara yang dikatakan mengamalkan prinsip demokrasi dan menjamin hak kebebasan manusia. Seorang muslimah dibunuh dengan kejam di dalam sebuah mahkamah di hadapan hakim yang sepatutnya menjunjung keadilan dan membela kebenaran.

Kisah bermula pada tahun lepas (2008), seorang muslimah warganegara Mesir, Dr Marwah al-Syarbini (32 tahun) membawa anak lelakinya Mustafa (3 tahun) ke sebuah taman permainan kanak-kanak di bandar Dresden. Di situ terdapat seorang lelaki warganegara German berbangsa Rusia dikenali sebagai Alex (28 tahun). Marwah meminta lelaki itu agar meninggalkan buai untuk memberi peluang kepada anaknya bermain. Lelaki tersebut bukan sahaja tidak mengendahkan permintaan Marwah, sebaliknya telah memaki hamun dan menuduhnya pengganas kerana memakai pakaian menutup aurat.

Demi mempertahankan maruah dan tuntutan agamanya, Maruah membuat pengaduan di Mahkamah. Mahkamah memerintahkan lelaki tersebut membayar denda kepada Marwah sebanyak 750 Euro. Lelaki itu tidak berpuas hati dengan keputusan hakim dan meminta diulang bicara.
Pada hari yang ditetapkan, hari Rabu lepas (1 July) Marwah datang ke mahkamah untuk perpicaraan. Namun lelaki itu telah menunggunya dengan sebilau pisau, lantas menikamnya bertubi-tubi. Suaminya yang menyaksikan serangan itu cuba menghalang. Tetapi dia sendiri turut terkena tikaman. Beberapa minit kemudian anggota polis tiba dan segera melepaskan tembakan. Malang sekali lagi, yang tertembak adalah suami Marwah, Dr Muhammad ‘Ukaz. Dengan 18 tikaman, Marwah yang sedang hamil 3 bulan menghembus nafas terakhir di tempat kejadian. Manakala suaminya dikejarkan ke hospital dalam keadaan tidak sedarkan diri.

Kepada ukhti kita, Dr Marwah, kita persembahkan sekalung tahniah di atas pemergiannya ke alam baqa’ dengan membawa gelaran SYAHIDAH HIJAB.

3 comments:

ruffey said...

innalillah...

anisahshamilah said...

inna lillah wa inna ilahi roji'un...

murah nyawa manusia skang kn makcik

Mighty MS said...

Salam alayk.mck.
minta izin utk dipublish ke blog ana,
jzkk.