Monday, March 18, 2013

Khansaa' Palestin : Kembara Jihad dan Pengorbanan


Selepas perjalanan yang penuh dengan jihad, dakwah, penglibatan di dalam arena politik, berangkatlah seorang pemimpin HAMAS dan ahli parleman, Maryam Farhat "Ummu Nidhal" yang mendapat jolokan gelaran Khansaa' Palestin, apabila beliau menyerahkan tiga orang puteranya syahid di jalan Allah di samping pelbagai bentuk pengorbanan yang tidak ternilai harganya.

Ummu Nidah dilahirkan pada 24 Disember 1949 di dalam sebuah keluarga yang sederhana di Gaza. Beliau mempunyai 10 orang saudara lelaki dan 5 orang saudara perempuan.

Beliau seorang wanita yang cemerlang di dalam bidang pengajian dan masih meneruskan pengajiannya selepas berkahwin dengan Fathi Farhat "Abu Nidhal". Ketika itu beliau berada di peringkat sekolah menengah. Beliau menduduki peperiksaan menengahnya ketika hamil anak pertama di sekolah az-Zahra' dan mencapai keputusan 80%.

Khansaa' Palestin merupakan seorang balu, ibu kepada 6 orang putera dan 4 orang puteri. Semua puteranya merupakan mujahidin di dalam Kata'ib Izzuddin al-Qassam. Tiga orang daripada puteranya telah syahid, iaitu Nidhal, Muhammad dan Rawwad.

Ummu Nidhal telah menawan hati rakyat Palestin apabila beliau muncul di dalam video pada permulaan tahun 2002 ketika beliau mengucapkan selamat jalan kepada puteranya, Muhammad, seorang mujahid al-Qassam untuk melaksanakan operasi menyerang musuh. Di dalam operasi itu Muhammad telah berjaya membunuh dan mencederakan beberapa orang tentera Zionis. Dengan itu Ummu Nidahl merupakan ibu pertama yang mengucapkan selamat jalan secara rasmi kepada puteranya yang pergi ke medan juang melaksanakan misi istisyhad.

Perjalanan Ummu Nidhal tidak bermula di nuktah itu. Ia telah bermula beberapa tahun sebelumnya. Pada tahun 1992, beliau telah melindungi pemimpin al-Qassam, 'Imad 'Aqal yang disifatkan oleh zionis sebagai "orang yang mempunyai tujuh nyawa" di dalam rumahnya. Akhirnya 'Imad syahid di rumah Ummu Nidhal di dalam bulan November 1993 ketika tentera Zionis yang berjumlah lebih daripada 200 orang merempuh masuk ke dalam rumah dan berlaku pertempuran antara mereka dengan 'Imad.

Perjalanan jihad dan pengorbanan Ummu Nidhal berterusan. Putera sulungnya Nidhal telah dibunuh oleh Zionis pada tahun 2003. Nidhal merupakan salah seorang pimpinan al-Qassam di medan, juga merupakan seorang jurutera angkatan pertama dalam mencipta roket-roket pejuang.

Tahun 2005 puteranya yang ketiga, Rawwad pula dibunuh oleh tentera Zionis dengan mengebom kereta yang dinaikinya di Gaza. Pada tahun yang sama puteranya Wassam dibebaskan dari penjara setelah merengkuk di dalamnya selama 11 tahun.
Ummu Nidhal dicalonkan untuk menjadi salah seorang ahli parleman Palestin dan telah memenanginya. Selepas kemenangan itu beliau terus mengharungi perjuangan di medan politik, bagi melengkapkan lagi pengorbanannya demi kebebasan rakyat Palestin. Itulah yang ditegaskan oleh beliau menerusi media-media massa.

Rumah kediamannya telah diserang dengan tujuan menghancurkannya sebanyak empat kali. Namun semua itu tidak menyekat kemaraannya di medan juang. Beliau terus melangkah di dalam dan luar negara, menyebarkan kefahaman mengenai isu Palestin serta kewajipan ummah dalam membebaskannya.

Berangkatlah wahai jiwa yang tenang
Ke taman-taman syurga yang dijanjikan ar-Rahman
Buatmu dan putera-puteramu
Serta seluruh mujahidin yang tidak mengenal erti tewas

Sumber:

http://www.palinfo.com/site/pic/newsdetails.aspx?itemid=131722

Saksikan videonya di sini:

http://www.youtube.com/watch?v=yfj6Pf6aNqg

No comments: