Sunday, March 31, 2013

Tips minda sihat menurut al-Quran


Tidak siapa dapat nafikan kepentingan akal atau minda kepada manusia. Justeru, menurut Islam, memelihara kesejahteraan dan kesihatan minda merupakan satu daripada maqasid asy-Syari'ah.

Di antara ayat-ayat yang berkaitan dengan kepentingan akal dan penjagaannya ialah:

1. Menggalakan supaya banyak berfikir dan menjadikan amalan berfikir itu sebagai satu ibadah.
"Sesungguhnya pada kejadian langit dan bumi dan pada pertukaran malam dan siang, ada tanda-tanda (kekuasaan, kebijaksanaan dan keluasan rahmat Allah) bagi orang-orang yang berakal. (Iaitu) orang-orang yang menyebut dan mengingati Allah semasa mereka berdiri dan duduk dan semasa mereka berbaring mengiring dan mereka pula memikirkan tentang kejadian langit dan bumi (sambil berkata): Wahai Tuhan kami! Tidaklah Engkau menjadikan benda-benda ini dengan sia-sia, Maha Suci Engkau, maka peliharalah kami dari azab Neraka.” (Aali ‘Imran:190-191)

2. Belajar dan bertanya kepada mereka yang pakar dalam sesuatu bidang. Jangan hanya berpada dengan maklumat yang dikutip di sana sini yang belum pasti kesahihannya.
“Maka bertanyalah kamu kepada orang-orang yang berpengetahuan jika kamu tidak mengetahui.” (An-Nahl:43)
“Dan janganlah engkau mengikut apa yang engkau tidak mempunyai pengetahuan mengenainya; sesungguhnya pendengaran dan penglihatan serta hati, semua anggota-anggota itu tetap akan ditanya tentang apa yang dilakukannya.” (Al-Isra’:36)

3. Jangan ikut membuta tuli tanpa mengetahui dalil serta bukti yang kukuh.
“Dan apabila dikatakan kepada mereka: "Turutlah akan apa yang telah diturunkan oleh Allah", mereka menjawab: "(Tidak), bahkan kami (hanya) menurut apa yang kami dapati datuk nenek kami melakukannya". Patutkah (mereka menurutnya) sekalipun datuk neneknya itu tidak faham sesuatu (apa pun tentang perkara-perkara agama) dan tidak pula mendapat petunjuk hidayat (dari Allah)? Dan bandingan (orang-orang yang menyeru) orang-orang kafir (yang tidak mahu beriman itu), samalah seperti orang yang berteriak memanggil binatang yang tidak dapat memahami selain dari mendengar suara panggilan sahaja; mereka itu ialah orang-orang yang pekak, bisu dan buta. Oleh sebab itu mereka tidak dapat menggunakan akalnya.” (Al-Baqarah:170-171)
“Dan apabila dikatakan kepada mereka: "Marilah menurut kepada apa yang telah diturunkan oleh Allah (Al-Quran) dan kepada RasulNya (yang menyampaikannya)", mereka menjawab: "Cukuplah bagi kami apa yang kami dapati datuk nenek kami mengerjakannya". Adakah (mereka akan menurut juga) sekalipun datuk nenek mereka tidak mengetahui apa-apa dan tidak pula mendapat hidayat petunjuk?” (Al-Maidah:104)

4. Hidupkan budaya tabayyun dan tidak tergesa-gesa dalam membuat kesimpulan atau ketetapan.
"Wahai orang-orang yang beriman! Jika datang kepada kamu seorang fasik membawa sesuatu berita, maka selidikilah (untuk menentukan) kebenarannya, supaya kamu tidak menimpakan sesuatu kaum dengan perkara yang tidak diingini dengan sebab kejahilan kamu (mengenainya) sehingga menjadikan kamu menyesali apa yang kamu telah lakukan.” (Al-Hujurat:6)

5. Bersikap tawadhu' dan tidak berhenti daripada menuntut ilmu walaupun dari mereka yang lebih rendah kedudukannya sebagaimana Nabi Musa 'alaihis-salam, seorang rasul ulil'azmi sanggup berguru dengan Khidhir yang bukan seorang rasul.
"Nabi Musa berkata kepadanya: Bolehkah aku mengikutmu, dengan syarat engkau mengajarku dari apa yang telah diajarkan oleh Allah kepadamu, ilmu yang menjadi petunjuk bagiku?” (Al-Kahf:66)

6. Sentiasa berdoa supaya ditambah ilmu.
"Maka Maha Tinggilah Allah, yang Menguasai seluruh alam, lagi Yang Benar (pada segala-galanya) dan janganlah engkau (wahai Muhammad) tergesa-gesa membaca Al-Quran sebelum selesai dibacakan oleh Jibril kepadamu dan berdoalah dengan berkata: Wahai Tuhanku, tambahilah ilmuku.” (To Ha:114)

7. Yakin bahawa setinggi manapun ilmu yang dicapai, tetap sedikit kerana yang sebenar-benarnya berilmu, Maha Mengetahui hanyalah Dia Yang Maha Esa.
"… dan kamu tidak diberikan ilmu pengetahuan melainkan sedikit sahaja.” (Al-Isra’:85)
“Kami tinggikan pangkat kedudukan sesiapa yang Kami kehendaki dan tiap-tiap orang yang berilmu pengetahuan, ada lagi di atasnya yang lebih mengetahui.” (Yusuf:76)

No comments: