Thursday, November 18, 2010

PADAN MUKA

Anda pernah dengar atau pernah ucap ungkapan padan muka? Tahukah anda apa maksudnya? Mungkin cerita di bawah ini menjelaskan apa maksud ‘padan muka’.

Di dalam kitab Al-Bukhala’ (orang-orang yang bakhil) yang ditulis oleh seorang sasterawan terkenal ‘Amru bin Bahar al-Jahidz (lahir pada zaman pemerintahan khalifah al-Mahdi 159H dan wafat pada zaman pemerintahan khalifah al-Muhtadi Billah, 255H), diceritakan bahawa seorang penyair telah mengarang sebuah syair memuji-muji Gabenor Khurasan dengan pujian yang melampau-lampau. Setelah selesai mendeklamasikan syairnya, Gabenor berkata, “sungguh, bagus sekali syairmu itu!”
Kemudian Gabenor berkata kepada keraninya, “berikan dia 10,000 dirham!”
Gembiralah penyair bukan kepalang, terasa bagaikan terbang di awangawangan. Melihat keadaannya yang begitu gembira, Gabenor berkata lagi, “sesungguhnya aku melihat bahawa kata-kataku tadi telah menggembirakan kamu begitu sekali. Maka aku jadikannya 20,000 dirham!”
Bertambah-tambahlah gembiranya si penyair tidak boleh digambarkan. Melihat kegembiraannya bertambah, Gabenor berkata lagi, “nampaknya kegembiraanmu bertambah dengan bertambahnya kata-kataku, maka berilah dia 40,000 dirham!”
Gembiranya si penyair bagaikan hampir-hampir kegembiraan itu membunuhnya.

Kemudian kerani mengadap Gabenor seraya berkata, “Subhanallah! Penyair ini akan redha jika tuan berikan dia 40 dirham, tapi tuan perintahkan supaya diberikannya 40,000 dirham!”
Jawab Gabenor: Wailak (celaka engkau)! Adakah kamu hendak memberinya sesuatu?
Keranai: Bukankah perintah tuan mesti dilaksanakan?
Gabenor: Wahai si bodoh! Sesungguhnya lelaki(penyair) ini menyukakan hati kita dengan kata-katanya, maka kita sukakan hatinya dengan kata-kata juga. Lihat, ketika dia memuji aku dengan kata-katanya bahawa aku lebih elok daripada bulan, lebih gagah daripada singa, kata-kataku lebih tajam daripada pedang, perintahku lebih pantas dilaksanakan daripada mata panah, adakah dia letakkan semua itu di tanganku yang boleh aku bawa pulang ke rumahku? Bukahkah kita semua tahu bahawa dia sebenarnya berdusta? Tetapi kita rasa gembira ketika dia berdusta kepada kita. Maka kita gembirakan dia dengan kata-kata juga. Kita perintahkan dia diberikan hadiah walaupun hanya dusta. Maka jadilah dusta dengan dusta, kata-kata dengan kata-kata. Sekiranya dusta dengan benar, kata-kata dengan perbuatan, maka itu merupakan satu kerugian yang nyata!”

Pengajarannya, fikir-fikirlah sendiri…

3 comments:

mutiara bd said...

Boleh ustazah terangkan sedikit maksud cerita ini..

Ana tak berapa faham maksudnya..

hijabrockers said...

terima kasihhhhhhhhhhhhh.... sy suka sgt entry ni. Alhamdulillah =)

Saif Shah =) said...

subhanallah.. Jzkk ustazah... kena tepat skali...

barakallahufeek. =)