Thursday, June 30, 2016

Lailatus-Salam – Malam Kesejahteraan


"Sesungguhnya Kami telah menurunkan (Al-Quran) ini pada Malam Lailatul-Qadar, (1) Dan apa jalannya engkau dapat mengetahui apa dia kebesaran Malam Lailatul-Qadar itu? (2) Malam Lailatul-Qadar lebih baik daripada seribu bulan. (3) Pada Malam itu, turun malaikat dan Jibril dengan izin Tuhan mereka, kerana membawa segala perkara (yang ditakdirkan berlakunya pada tahun yang berikut); (4) Sejahteralah Malam (yang berkat) itu hingga terbit fajar!”(5) – surah al-Qadar

Demikianlah kitab kita berbicara kepada manusia dengan kebenaran. Mendendangkan salam, menjulang salam dan memacakkan salam di atas muka bumi. Turunnya diiringi perarakan para malaikat, ia dibalut dan dialas dengan salam.
Ucapan sesama kita ketika berjumpa dan pada hari kita bertemu dengan Tuhan kita adalah salam. Di akhir solat dan munajat kita juga salam.
Allah Tuhan kita adalah al-Malik, al-Quddus, as-Salam yang menyediakan untuk hamba-hambaNya yang soleh syurga Darus-Salam.
Subjeknya (al-Quran) adalah salam. "Jika demikian, maka janganlah engkau (wahai Muhammad) hiraukan mereka dan katakanlah: Selamat tinggal (Salam)! Kemudian mereka akan mengetahui kelak (akibat keingkarannya)!” (Az-Zukhruf:89)

Dan ketika mana kita mengangkat salam sebagai slogan, kita tidak hanya menjadikannya sebagai teori semata-mata, atau sekadar mengambil maknanya yang zahir sahaja. Sebaliknya kita mengangkat salam sebagaimana yang dikehendaki oleh Allah untuk hamba-hambaNya di bawah naungan Islam.
Salam yang Allah kehendaki tegak di atas dua tonggak:
Pertama: tegak di atas sistem sosial yang lengkap dan sempurna yang terkandung di dalam al-Quran yang diturunkanNya pada Malam as-Salam. Al-Quran datang mengisytiharkan ukhuwwah alamiyyah (persaudaraan sejagat), mengangkat darjat kemanusiaan dan menyerlahkan hakikat ketuhanan.
Di atas keadilan sosial yang kukuh di antara pemerintah dengan rakyat, antara yang lemah dengan yang kuat, antara yang faqir dengan yang kaya, antara lelaki dengan wanita. Islam menebarkan makna takaful yang sebenar di kalangan anggota masyarakat dalam semua aspek, menerapkan erti kasih mengasihi, kebahagiaan, ketenangan dan kesejahteraan.
Sesiapa yang membaca al-Quran dan memerhati dengan mendalam akan ajarannya, syari'atnya dan hukum-hakamnya, dia akan mengetahui kebenarannya, akan memahami fokus perbincangan kitab yang mulia ini. Ia tidak meninggalkan satu kebaikanpun melainkan disuruh manusia melakukannya dan tidak meninggalkan satu kejahatanpun yang menyakitkan mereka kecuali disuruh manusia menjauhinya. "... dan Kami turunkan kepadamu Al-Quran menjelaskan tiap-tiap sesuatu dan menjadi hidayat petunjuk, serta membawa rahmat dan berita yang menggembirakan, bagi orang-orang Islam.” (An-Nahl:89)

Kedua: tegak di atas bahu umat yang beriman dengan system ini serta negara yang didirikan di atas system tersebut, yang benar-benar memahaminya, mempertahankannya, menyeru ke arahnya, menunjukkan kepada seluruh umat manusia akan kebaikannya, keindahannya serta kerahmatannya, dan berjihad di jalannya dengan segala keupayaan yang dimilikinya tanpa takut kepada celaan orang yang mencela. “Wahai Rasul Allah! Sampaikanlah apa yang telah diturunkan kepadamu dari Tuhanmu dan jika engkau tidak melakukannya (dengan menyampaikan semuanya), maka bermakna tiadalah engkau menyampaikan perutusanNya dan Allah jualah akan memeliharamu dari (kejahatan) manusia. Sesungguhnya Allah tidak memberi hidayat petunjuk kepada kaum yang kafir.” (Al-Maidah:67) “…mereka berjuang dengan bersungguh-sungguh pada jalan Allah dan mereka tidak takut kepada celaan orang yang mencela…” (Al-Maidah:54)

Demikianlah bergabung dua unsur, teori dan perjuangan secara amali. Maka terpeliharalah keamanan, tegak dengan teguhnya salam di persada bumi.

Dan kini wahai umat Islam, malam as-Salam muncul kembali menatang kenangan itu sebagaimana ia telah muncul lebih daripada 1370 (sekarang lebih daripada 1430) kali. Maka adakah kamu berasa cukup mengingati kenangan itu dengan hanya merenung ke langit berhibur melihat cakrawala dan bintang-bintang yang bergemerlapan, menunggu munculnya  keindahan mimpi dan khazanah angan-angan? Atau kenangan itu meniupkan ke dalam diri kamu keindahan, kerinduan, kesedihan dan semangat yang membara, lantas kamu membaharui janji dengan Allah, meneguhkan azam untuk kembali mengkaji system yang sempurna ini sehingga kamu benar-benar memahaminya, kamu bulatkan tekad di hati kamu untuk berjuang sehingga system ini tegak kembali di bumi dan seluruh alam bergema dengan dakwah ke arah penegakannya?!

Wahai Umat Islam…
Malam-malam Ramadhan yang sangat berharga ini sebentar saja lagi akan mengucapkan selamat tinggal. Ia telah bersiap-siap untuk berangkat pergi. Tidak berbaki lagi kecuali sedikit saja. Dan di hadapan kamu adalah malam yang diberkati yang lebih baik daripada 1000 bulan. Nabi s.a.w. bersabda maksudnya: “Solat lima waktu, jumaat ke jumaat, ramadhan ke ramadhan adalah menghapuskan dosa antaranya sekiranya dijauhi dosa-dosa besar.” (Muslim)
“Sesiapa yang qiam pada lailatul-qadar dengan iman dan ihtisab, diampunkan dosanya yang lalu.” (Al-Bukhari)
Allah Ta’ala berfirman maksudnya: “…(Dengan ketetapan yang demikian itu) Allah menghendaki kamu beroleh kemudahan dan Dia tidak menghendaki kamu menanggung kesukaran dan juga supaya kamu cukupkan bilangan puasa (sebulan Ramadhan) dan supaya kamu membesarkan Allah kerana mendapat petunjukNya dan supaya kamu bersyukur. Dan apabila hamba-hambaKu bertanya kepadamu mengenai Aku maka (beritahu kepada mereka): Sesungguhnya Aku (Allah) sentiasa hampir (kepada mereka); Aku perkenankan permohonan orang yang berdoa apabila dia berdoa kepadaKu. Maka hendaklah mereka menyahut seruanKu (dengan mematuhi perintahKu) dan hendaklah mereka beriman kepadaKu supaya mereka menjadi baik serta betul.” (Al-Baqarah:185,186)

Sesungguhnya di dalam ayat atas Dia telah menggesa hamba-hambaNya supaya merebut peluang sepenuhnya di bulan ini, mempersiapkan bekalan secukupnya, dengan bersyukur kepada Allah di atas ni’matNya, berterusan dalam mentaatiNya, memohon anugerahNya, tenggelam dalam munajat kepadaNya sehingga mereka dapat meraih kurnaiaanNya yang besar serta ganjaran pahala yang tidak ternilai yang disediakan untuk hamba-hambaNya yang taat kepadaNya.

Tidak ada seorangpun yang mengetahui di manakah dia pada Ramadhan akan datang? Dan di manakah Ramadhan akan datang pada dirinya?
Maka ambillah hari ini untuk hari esokmu. “…dan bertakwalah kepada Allah, sesungguhnya Allah Maha Mengetahui dengan mendalam akan apa yang kamu lakukan.” (Al-Maidah:8)


- Imam Hasan al-Banna rahimahullah

No comments: