Alhamdulillah sedar tak sedar, Syawal pula akan berakhir. Diharap anda semua telah selesai menunaikan puasa sunat Syawal, enam hari.
Sepanjang bulan Syawal, kita sibuk menghadiri acara rumah terbuka. Bermacam-macam juadah dihidangkan.
Mungkin anda dah jemu dengan juadah yang hampir sama setiap kali menghadiri rumah terbuka.
Jadi saya nak kongsi satu resepi kegemaran saya. Sedap, insya-Allah.
Nama masakan: BAMIA
Resepi saya ni tak ada sukatan. Semuanya secukup rasa sesedap selera.
Bahan-bahan:
1. Daging (lembu/kambing/ayam)
2. Bawang besar
3. Bamia (kacang bende, orang arab panggil bamia)
4. Tomato buah (dikisar)
5. Tomato puri
6. Lada hitam
7. Puah pelaga
8. Minyak
9. Air
10. Garam dan gula
Cara memasak:
1. Rebus daging dengan bawang besar, lada hitam (dipecah-pecahkan), garam dan buah pelaga sampai daging empuk.
2. Tumis bawang besar sampai kuning (boleh guna minyak biasa/minyak sapi/mentega)
3. Masukkan tomato yang telah dikisar serta tomto puri
4. Masukkan air rebusan daging
5. Masukkan bamia
6. Masukkan daging yang telah direbus tadi
7. Masukkan garam dan gula secukup rasa
8. Angkat dan hidangkan. Enak dimakan bersama nasi atau roti.
Peringatan: air jangan terlalu banyak kerana kalau cair sangat, kurang sedap.
SELAMAT MENCUBA
Sepanjang bulan Syawal, kita sibuk menghadiri acara rumah terbuka. Bermacam-macam juadah dihidangkan.
Mungkin anda dah jemu dengan juadah yang hampir sama setiap kali menghadiri rumah terbuka.
Jadi saya nak kongsi satu resepi kegemaran saya. Sedap, insya-Allah.
Nama masakan: BAMIA
Resepi saya ni tak ada sukatan. Semuanya secukup rasa sesedap selera.
Bahan-bahan:
1. Daging (lembu/kambing/ayam)
2. Bawang besar
3. Bamia (kacang bende, orang arab panggil bamia)
4. Tomato buah (dikisar)
5. Tomato puri
6. Lada hitam
7. Puah pelaga
8. Minyak
9. Air
10. Garam dan gula
Cara memasak:
1. Rebus daging dengan bawang besar, lada hitam (dipecah-pecahkan), garam dan buah pelaga sampai daging empuk.
2. Tumis bawang besar sampai kuning (boleh guna minyak biasa/minyak sapi/mentega)
3. Masukkan tomato yang telah dikisar serta tomto puri
4. Masukkan air rebusan daging
5. Masukkan bamia
6. Masukkan daging yang telah direbus tadi
7. Masukkan garam dan gula secukup rasa
8. Angkat dan hidangkan. Enak dimakan bersama nasi atau roti.
Peringatan: air jangan terlalu banyak kerana kalau cair sangat, kurang sedap.
SELAMAT MENCUBA
No comments:
Post a Comment